Hur lägger du ditt pussel?

Hur fördelar du din tid mellan arbete, familj, hemmasysslor, fritidsintressen, vänner, avkoppling, motion, sömn, data/sociala medier, personlig utveckling osv? 

Det är många saker du vill göra i ditt liv och ofta upplever du säkert att du inte hinner med och att du är otillräcklig. Otillräcklig på jobbet, otillräcklig i familjen, otillräcklig till din partner och otillräcklig i förhållande till dig själv. Det sista du orkar tänka på är att leva upp till dina drömmar och mål när det känns som att du nätt och jämt får vardagen att gå ihop.

I karriärplaneringsprogrammet där du undersöker vad du vill med din fortsatta karriärutveckling och med livet i sin helhet, ingår som en av delarna att svart på vitt titta på hur du faktiskt fördelar din tid i din vardag. För de allra flesta blir det ett stort uppvaknande och ofta blir kommentaren "jag visste att det går åt en hel del tid till detta, men att det var så mycket det trodde jag inte..." 

Kan du stuva om något? Hur skulle du kunna fördela det på ett annat vis? Finns det något du rent av kan ta bort?

Detta är en (av flera andra) oerhört viktig pusselbit för att kunna reda ut och tydligare kartlägga vad du kan förändra så att du steg för steg kan börja närma dig att leva det liv du faktiskt önskar att leva i sin helhet, med balans och rätt energi. Pusselbiten som ofta måste justeras för att du skall kunna förverkliga dina drömmar och mål kring din fortsatta karriärutveckling. 

Det kan vara svårt att se sina egna mönster och sin egna situation som den faktiskt är och när du väl har gjort det så behöver du ofta någon att bolla med kring hur du skulle kunna förändra din tillvaro och hur du skulle kunna strukturera om den på annat vis. Behöver du hjälp med det? Tveka inte att höra av dig. Vi erbjuder enstaka coachingtillfällen för att bena ut din situation kring tid och prioritering och du behöver inte gå ett helt karriärplaneringsprogram för att ta dig an denna pusselbit. 

Varmt välkommen att höra av dig!

Vågar du hoppa?

Den där tidpunkten då dina förutsättningar är helt rätta. Allt har fallit på plats – ekonomin, jobbet, familjen, kärleken, bostaden … Kanske för några få lyckligt utvalda så infinner sig det där perfekta livet då allt har fallit på plats på bästa sätt. Men för de allra flesta av oss så är livet i sin helhet nästan aldrig perfekt. Är det bra på ett håll, så haltar något annat. 

Och precis då, mitt i livet, mitt i haltandet eller obalansen, så händer det, så finns det bara där framför dig. Det där erbjudandet, den där möjligheten. Och lika sabbt som den är där, så försvinner den. Möjligheten till att köpa det där huset, ta det där jobberbjudandet, göra den där resan, våga öppna upp för kärleken (igen) eller att göra den där flytten. Tar du den?

Vågar du hoppa?

8 steg för effektivt nätverkande

Vi vet att det är en liten del (mindre än var tionde) som får sitt jobb via annons. Många har relevant kompetens för uppdraget, gedigen och intressant erfarenhet och visar det på ett tydligt och säljande CV. Trots det kan det vara svårt att bli kallad till intervju. Det är ofta oerhört tufft och dränerande för den sökande.

Vi vet också att de allra flesta får sina jobb via kontakter. Om du tänker tillbaka på din karriär så är det säkert så att de flesta av dina jobb har kommit via någon du känner, eller någon som hörde att…? 80% av jobben är osynliga och visas aldrig i annonsform.

Nätverkande handlar kort sagt om att lära känna människor som kan hjälpa dig att utveckla dina framtidsutsikter för din karriär. Du behöver inte vara den mest utåtriktade människan i världen för att nätverka effektivt. Ta ett steg i taget.

Här kommer några konkreta tips för effektivt nätverkande.

1. Börja med att skriva upp namn i ditt nätverk. Skriv ner alla du kan komma på - kollegor, chefer, kunder, familj, vänner, barnens klasskompisars förädlar, föreningsliv, gamla skolkompisar, eller kolla fb så får du garanterat inspiration. Skriv ner i spalter, som mind map eller gör på det sätt som passar dig så att du får bra överblick.

2. Ringa in några personer som känns kul att träffa. Kanske jobbar hen på ett spännande företag eller i en bransch som du lockas av? Om du känner dig ovan, så börja med en vän eller någon som du känner dig trygg med.

3. Skriv ner konkreta mål. Hur många skall du träffa under en vecka eller en månad?

4. Kontakta personen och fråga om ni kan ta en lunch eller en fika, 30 minuter räcker gott. Kanske vill du säga att du undersöker kring din fortsatta karriär och att du tycker personen verkar ha ett spännande arbete och om hen vill ses och berätta lite om det? Många tycker det känns jobbigt att fråga människor om deras tid, men kom ihåg att de allra flesta blir glada och smickrade av att du tänkt på just den och vill gärna dela med sig!

5. Gör research om företaget, personen och branschen och skriv ner relevanta frågor.

6. Ställ frågor till personen kring hens jobb, sådant som du är intresserad av och samla bra information. Även nu kan många tycka att det känns för "på" att ställa frågor, men kom ihåg att de flesta tycker att det är skönt att "prata av sig" och få reflektera kring sitt jobb och sin situation. Hur ofta sitter man och pratar om sitt arbeta på det viset? Den du träffar kommer med största sannolikhet att gå därifrån med nya insikter. Om det passar så flika gärna in en kort historia om ett tillfälle då du har bidragit med din kompetens och uppvisat resultat på något vis. Men kom ihåg att hålla fokus på den du träffar och var nyfiken!

7. Återkoppla till personen inom snar framtid, så att den har dig färskt i sitt minne. Det räcker med att skicka ett litet meddelande och tacka för senast.

8. Nu är du i gång! Fortsätter du att nätverka i ett jämt flöde, så grattis! Det kommer med största sannolikhet inte dröja så länge förrän det kommer att hända något spännande och kanske oväntat som hänger ihop med din karriär.

Lycka till!

Hur mycket får det plats i din väska?

Du fyller din väska med jobbsaker, några böcker, träningskläder, mellanmål, en kamera, vattenflaska. Du glömde handduken. Den får inte plats. Du försöker trycka ner den. Det går inte. Du mosar bananen. Suck. Du tittar på din väska. Vad ska du plocka bort? Du behöver ju ha med dig allt! Pulsen stigen, stressen gör sig närvarande. En till suck och du går och hämtar en påse.

Det känns inte helt bra att bära handduken i påsen, men det får gå för idag. Du funderar på att köpa en större väska. Men kommer du att orka bära den? Jaja, du tar det sen. En annan dag. Du måste iväg nu. Med väskan på ryggen och med påsen i handen.

Du har 24 timmar på ditt dygn. Du vill mycket och ska hinna med ett antal saker. Jobb, familj, sömn, hemmasysslor, träning, hobby, vänner, sociala medier - du kan säkert göra listan längre. Hur mycket får du plats med innan det säger det stopp? När kommer du till punken då du behöver plocka bort något för att fylla på med något annat?

Träffade en kvinna härom dagen. Hennes nya hobby är att sy kläder och hon producerar i en rasande fart. "Hur hinner du?" Undrade jag. "Med två småbarn och en krävande tjänst på 100%?" Hon svarade. "När barnen har somnat så sätter jag mig och syr i en timma. För mig är det avkoppling och jag mår bra av det. Andra kanske kollar på teve. Sen så lägger vi inte så mycket tid på städning, vi prioriterar bort delar av det helt enkelt."

Vad väljer du att plocka bort om du vill lägga till något nytt?

De väljer dig för din kompetens. Väljer du dem för deras värderingar?

När du söker ett arbete tänker du givetvis på hur din kompetens kan matcha uppdraget och vad du kan bidra med i organisationen eller företaget. Lika viktigt är att du undersöker kring organisationens värderingar och om de stämmer överens med dina. Det är lätt hänt att lockas av utmaningen kring uppdraget och därmed förbise andra saker, som värderingar eller arbetsmiljö. 

Som karriärcoach får vi ofta höra historier där arbetstagaren tyckt om sin uppgift, men inte trivts eller kunnat stanna kvar, just på grund av att arbetsgivaren inte agerat utifrån samma värderingar som arbetstagaren. Kanske låter organisationens värdeord bra på papper, men stämmer de överens med hur de faktiskt gör i verkligheten?

Vad värderar du? Vad är viktigt för dig i livet och i relation till ditt arbete?

Kloka ord från modiga kvinnor

Internationella kvinnodagen. Vi stannar upp en stund, kanske pratar vi lite mer om feminism än vanligt. Det är bra. Någon kanske får en blomma. Det kan också vara bra, men det är inte avgörande. Det viktiga arbetet mot förändring, sker i det lilla och i det stora, varje dag, varje stund. Här kommer några inspirerande citat från kloka och modiga kvinnor. Tack alla som kämpat och kämpar. Nu fortsätter vi!

Imperfection is beauty, madness is genius. And it is better to be absolutely ridiculous than absolutely boring. And when it comes down to it, I let them think what they want. If they care enough to be bother with what I do, then I am already better than them.” Marilyn Monroe

”A lot of people are afraid to say what they want. Thats´s why they don´t get what they want.” Madonna

“One child, one teacher, one book and one pen can change the world.” Malala Yousafzai

”I believe the rights of woman and girls is the unfinished business of the 21th century.” Hillary Clinton

”Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort.” Astrid Lindgren

Vem lyssnar du på?

De flesta har en åsikt. Om livet och hur det bör levas. Om valen vi gör i karriären. Vissa värderar tryggheten eller en hög inkomst. Andra lockas av utmaning eller av att göra samhällsnytta, kosta vad det kosta vill. Så har vi några, kanske de flesta av oss som drömmer, vill, undrar och längtar, men det är inte alltid så lätt att ta det där steget, för vad är det som står på spel? Du vet vad du har, men inte vad du får.

Du prövar tanken, kanske uttalar den och delar den med andra. Då. Då, får du höra deras åsikter. Om livet och karriären och hur du bör tänka och göra. Ofta är detta utifrån deras värderingar. Frågan är – är det dina värderingar? Ibland är råden goda och precis det som du behöver höra. Men ibland är det råd som hindrar dig från att utvecklas, som främjar att stänga inne den passion som du faktiskt vill och behöver släppa ut och få testa.

Ofta låter vi oss påverkas mer än vad som är bra för oss och vad vi egentligen behöver. Det är enkelt att tycka till om andra och svårare att ta ansvar för sig själv och göra verklighet av sina egna idéer och önskningar.

Så, vem lyssnar du på? Och till vilken grad får de påverka dig och dina livsval? 

 

mike-wilson-191639.jpg